Huskurer

 

Hålväggar.

När det är ett tomrum som fylls med jord och stenar där lamellranden brukar vara är vår rekommendation att rensa ur hålet noga och sedan fylla det med små bollar av rent lin (finns i bygghandeln och hos rörmokare) blandat med grankådsalva (finns i webbutiken). Grankådan är anticeptisk (bakteriedödande) samtidigt som den är väldigt kladdig vilket gör att bollarna kan bli kvar i hålväggen flera månader om det behövs och sedan tryckas ut vart efter den friska vävnaden växer ner. Du behöver således inte byta ut dom. Hålväggar beror oftast på felaktig hovform och skall växa bort nät hovformen har blivit bättre, dvs naturligare. Hålväggar i en framhov kan även uppkomma om hästen har problem i det andra frambenet eller någon helt annan stans i kroppen och därför överbelastar hoven med hålväggen. Om hästen bara har hålväggar i ena framhoven och den hoven är symetrisk bör därför hela hästen undersökas av någon kunnig person.

 

Strålröta.

Nästan alla tamhästar har strålröta och väldigt ofta misstolkas detta som sulömhet. En rötangipen stråle gör hästen öm och måste behandlas.
Strålen skall se ut som trampdynan på en hund eller katt. Även om strålen når till marken men ändå har "läppar" så är den angripen.
Traditionellt finns det massor av olika behandlingar mot strålröta men min rekommendation är att börja med någonting som inte är giftigt för att om detta inte skulle fungera vartefter byta upp till farligare saker. Tjära är bland det giftigaste som finns i den svenska naturen och dödar den vävnad som det kommer i kontakt med vilket inte känns så logiskt när vi vill få vävnaden att läka. Vårt förstahands allternativ är fotbad i joniserat silver. Klä in hoven i någon tät plastfolie och sätt en tejp eller ett snöre i karleden. Om risken är stor att hästen trampar sönder platfolien så kan den skyddas med en socka eller ett påtejpat sittunderlag. Det finns även olika "soakingboots" att köpa ute på marknaden. Fyll i ca 2,5dl joniserat silver (på normalstor häst) och låt hästen stå så i fem timmar. Om angreppet har gått väldigt långt, gärna över natten. Silvret går inte att återanvända. En behandling brukar räcka.
Ett jobbigare men billigare sätt är att ställa hästen i fotbad bestående av 2msk äppelcidervinäger/liter vatten i minst 30 minuter varje dag i minst 2 veckors tid. (Var dock noga med att vattnet inte når upp i karleden eftersom detta kan ge mugg.)Det går även att spraya strålen med koncentrerad äppelcidervinäger men detta måste göras varje dag till problemet är borta.

Väldigt snart kommer även ett nytt amerikansk preparat som heter NT-Dry att finnas i webbutiken. Detta preparat har fått mycket bra kritik från användare i USA.

 

Mugg.

Grankådsalva är fantastiskt på att lösa upp skorpor. Så för att slippa irritera hästens karleder rekommenderas att du smeker på grankådsalva (ganska tjockt lager) så kan du smeka bort skorporna nästa dag. Fortsätt sedan att behandla den ömtåliga huden med grankådsalva eller silversalva till den är helt läkt.

 

Torrsprickor i hovar.

Torrsprickor kräver ingen som helst behandling. Torrsprickor är ett vanligt symptom på dålig hovmekanism, dvs dåligt stråltryck. Dom försvinner så fort det har vuxit ner ny hovvägg som har bra kontakt med kötthoven. Hover behöver ingen fukt och inget skyddande lager från utsidan eftersom det hela tiden flyter en strid ström av rött näringsrikt vatten (blod) på insidan.

 

Klåda.

Klåda i man och svansrot kan ofta lindras med silverlotion. Det reder även ut trassliga manar utan att göra dem kladdiga.

Förhållandevis lyckade försök har även gjorts med att utfodra klådkänsliga islandshästar med MSM. Vissa av hästarna har blivit mycket bättre. MSM är vattenlösligt och därför oskadligt att överdosera. Passa på att prova på dig själv också. Vissa människor blir betydligt piggare och mår bättre på MSM.

 

Insektsangrepp på skap och juver.

Grankådsalvan är mycket insektsavstötande. Kådsalvan innehåller animaliskt fett och är kladdig så den kan bara användas på ställen där kladdet inte stör. Det brukar räcka att smörja in skap och juver ett par gånger i veckan för att hålla bort bromsar och irriterande flugor.
Flugorna håller sig bara borta från dom ställen där kådsalvan sitter.