Mitt nästa steg blir att skapa världens bästa hemsida om hovar och hästhållning, och den kommer att publiseras på svenska här på hemsidan och all information kommer att vara alldeles gratis. Jag kommer att dela med mig av alla mina kunskaper men jag behöver din hjälp att sprida informationen. Hemsidan kommer att kopplas till Svenska HovSkolan på Facebook så snälla gör mig, alla svenska hästar och alla svenska hästägare den stora tjänsten att klicka på "Gilla"-knappen eftersom det är så budskaps sprids på Facebook.

Att ingen svensk häst skall behöva avlivas för hovbensrotation eller hovbenssänkning och att ingen svensk häst skall behöva lida av spruckna eller utflytna hovar kan bara uppnås om vi tillsammans sätter press på etablisemanget. Att ändra traditioner är alltid svårt och väcker oftast motstånd men om vi är tillräckligt många som vägrar att acceptera felaktiga diagnoser och behandlingsförslag så är jag helt säker på att vi kommer att lyckas. Om alla svenska hästägare som tycker att ovanstående mål är värt att kämpa för klickar på "Gilla-knappen" så kan vi tillsammans driva igenom en förändring.

Om någon står inför hotet att tvingas avliva sin häst på grund av någon av ovanstående diagnoser så ring mig på 0731-824297. Jag lovar att göra mitt bästa för att bevisa att hästen kan rehabiliteras till full friskhet och att det vare sig kommer att ta särskilt lång tid eller kosta några stora pengar. Det handlar bara om ett annat sätt att se på vad som har åstakommit skadan.

Jag vill hjälpa hovslagare och veterinärer att göra ett bättre jobb genom att uppdatera deras kunskap om hovar och hovvård. Det skär i mitt hjärta varje gång jag får höra talas om veterinärer som ställer felaktiga diagnoser för att de har en gammaldags uppfattning om hur hoven fungerar eller när en hovslagare säger att hovsprickorna är permanenta och inte går att åtgärda. Detta skapar mycket onödigt lidande och underminerar hästägarnas förtroende för både veterinär-, och hovslagarkårerna. Utvecklingen på hovområdet har gått fort framåt det senaste deceniet och all den nya kunskapen har tyvärr inte hunnit in i läroplanerna och ännu mindre in i praktiserande yrkesmännens medvetande. Jag behöver din hjälp att ändra på detta!

Hovbensrotation, hovbensänkning, hovsprickor och utflytningar är idag, med modern kunskap, enkla att rehabilitera. Ingen häst skall behöva lida någon längre tid av någon av dessa åkommor (som faktisk alla är skapade av den hovvård hästen tidigare har fått) och ännu mindre mista livet på grund av dem. Jag tänker inte be om ursäkt för att jag, på en enda helgkurs, kan lära vilken normalhändig hästägare som helst att rehabilitera hovbensänkning. Jag tänker inte heller be om ursäkt för att vissa trångsynta hovslagare och veterinärer känner sig hotade av detta. Alla är välkomna på mina utbildningar. Jag vill inget hellre än att få utbilda alla landets hovslagare och veterinärer i hur man gör. Jag lovar att aldrig tala om för någon vem som har deltagit (om de inte vill det förståss).

Svenska hästmänniskor håller på att bli uppdelat i två grupper.

Den ena stora gruppen är utbildade och vet mycket mer om hovar, hur dom skall skötas, hur man rehabiliterar och framför allt undviker problem som den andra gruppen fortfarande är livrädda för eftersom de tror att problemen är olösliga och i vissa fall liktydiga med en dödsdom. Den första gruppen vet av egen erfarenhet att det fungerar, den andra gruppen försöker tyvärr ofta trots detta få dem att tror att så inte är fallet. Vilken grupp tillhör du?

När våren kommer styr jag ut på vägarna igen för att hålla utbildningar i hela vårt avlånga land. Det blir kurser ända upp i Norrbotten. Om du inte vet hur enkelt det är att rehabilitera hovbensrotation och hovbensänkning så vill jag se dig på någon av kurserna! Jag har bestämt mig för att bästa sättet att få stopp det helt onödiga lidandet traditionen utsätter våra hästar för måste vara att utbilda alla som är intresserade så att de som envist biter sig fast vid den gamla traditionen till slut står helt ensamma med sina uråldriga uppfattningar. Det är dags att välja sida. Vill du stå kvar och vara rädd att din häst skall drabbas av en hovåkomma som auktoriteterna säger inte går att bota eller vill du veta och förstå hur enkelt det egentligen är att få hästen helt frisk? Om det är så att du är omgiven av okunnighet så är anledningen ännu större att du tar saken i egna händer och skaffar dig den kunskap som behövs. En enda helg till en kostnad som du spar in på mindre än ett halvår även om din häst inte, helt i onödan, skulle drabbas av något som de säger gör att den behöver dyr specialvård.

Vet du föresten att rekordet att få en häst från helt orörlig av fång och hovbensrotation till galopp barfota under ryttare på grusväg bara är 6 dagar (och sedan varje dag därefter helt utan problem)?

Visst har de rätt när de säger att hästen måste stå i boxvila minst 6 veckor efter en fångattack för så är det om man inte gör rätt åtgärder. Med rätt verkning finns däremot ingen som helst anledning att hästen skall stå still. Så fort riskerna är bortverkade (det tar ofta bara en enda verkning) är det bara att börja aktivera hästen. Ju mer den självmant vill röra sig dessto fortare kommer den att bli helt återställd. Valet är ditt. Det enda du inte kommer att föstå på kursen är varför inte alla redan har förstått hur självklart enkelt det egentligen är.

Prestige och tradition är idag våra hästars värsta fiende. Prestige är bara dumhet och traditionen skall vara ett fundament för vidareurveckling inte en begränsning. Ingen vill egentligen att utvecklingen skall stanna men ändå motarbetar somliga den med stor kraft utan att förstå att ju längre de kämpar emot dessto svårare blir det att sedan ändra sig.

Det enda som är konstant är förändringen och det gör mig väldigt ledsen när folk som lyssnade på mig någon timme för 7 år sedan tror att de vet allt om vad jag pratar 3 hela dagar om på kurserna idag. Det är faktiskt ganska kränkande att de tror att jag inte har utvecklats trots att det har gått så många år men det kanske säger mer om dem själva än om någonting annat.

Svenska HovSkolan tillhör inte de som påstår att alla hästar måste vara skodda för att gå att rida eller för att kunna prestera sitt bästa men inte heller de som påstår att alla former av skoning är djurplågeri. Vårt mål skall alltid vara en frisk barfotahäst men vägen dit kan mycket väl gå via en rätt utförd skoning. Skoning med traditionella järnskor kan däremot aldrig motiveras. Min uppfattning är att den gamla traditionella järnskon bara hör hemma på museum eftersom det idag finns andra metallskor som är MYCKET bättre för hästarna och även många andra typer av hovskydd som i vissa fall är ännu bättre. Det viktigaste är att vi förstår vilka för-, och nackdelar de olika lösningarna har så att vi kan välja det som är bäst för hästarna i varje situation.

Det handlar egentligen inte om skodd eller barfota för det är precis lika lätt att förstöra en hov barfota som det är med skor. Det handlar om kunskap och förståelse. Hur hårt en häst drabbas av ett fånganfall beror helt och hållet på hästägarens kunskap och engagemang.

Svensk HovSkolans andra mål;

Att skapa engagerade hästägare som inte är begränsade av traditionen och kritiskt kan granska råd som ges av så kallade auktoriteter är mycket lättare att lyckas med. Man kan lugnt säga att kurserna är livsförändrande för både kursdeltagarna och deras hästar.

Låt oss skapa en svallvåg som sköljer över hela hästsverige och spolar bort alla gamla felaktiga uppfattningar och ger plats för ny kunskap som löser problemen som hittills har ställt till så mycket elände.